„Ana-Vitamini" - Fol turşusu

Fol turşusu niyə bu qədər vacibdir?

"Ana vitamini" tam olaraq fol turşusudur. Ümumiyyətlə, analarda fol turşusuna təlabatın artdığı məlum olur. Əgər fol turşusu təlabatı hamiləlikdən əvvəl 400 μg təşkil edirsə, bu hamilə qadınlarda 600 μg-ə qədər artır. Bu, 50% əlavə təlabat deməkdir!

Ümumiyyətlə, fol turşusunun qidalanma ilə alınması çox aşağıdır. Fol turşusu B vitaminləri qrupuna aiddir. Bu, hərtərəfli istedaddır: bir tərəfdən hüceyrə bölünməsinə kömək edir və hüceyrələrin yenidən meydana gəlməsində də əhəmiyyətli dərəcədə iştirak edir. Bundan əlavə o, qanın meydana gəlməsini dəstəkləyir və beynin inkişafına kömək edir.

Yaxşı fol turşusu təchizatçıları

Yaşıl salat, tərəvəz (məsələn, brokoli), pomidor, kartof, yumurta, ət və bütün taxıl məhsullarında bol fol turşusu var. Amma fol turşusu çox həssasdır, istilik, işıq və oksigenlə demək olar ki, tamamilə məhv olur və heç bir səmərə vermir. Hamiləlik zamanı fol turşusunun qida ilə alınması demək olar ki, mümkün deyil.  Beləliklə, hamilə qadın gündəlik artan fol turşusu təlabatına tam cavab vermək üçün təxminən 20 kq brokkoli yeməlidir.

Buna görə, bu həssas həyat mərhələsində, zəngin qidalar və xüsusi xiyar əlavəli qidalar ana və uşaq üçün çox vacibdir. Bundan əlavə, xüsusilə əkiz və ya bir neçə körpə yolda olduqda və ya ardıcıl hamiləliklərdə orqanizm fol turşunu çox tez-tez istifadə edir. Bununla belə, yalnız hamiləlik dövründə kifayət qədər fol turşusu qəbul etmək deyil, ondan əvvəl də bədəni bu vitaminlə zənginləşdirmək lazımdır!

Uşaq arzusunda olan qadınlar üçün hamiləliyə hazırlanmadan əvvəl kifayət qədər fol turşusu vitamini qəbul etmək vacibdir!

Vitaminin çatışmamazlığı əlaməti

Fol turşusu çatışmazlığı sizi yorğun və zəif edir. Extremal hallarda (məsələn, "bölünmüş onurğa") uşaq anormal inkişaf edə bilər. Bunun da səbəbi sinir borusunn bağlanmasıdır. Əlavə mümkün nəticələr dodaq və damak boşluqlarının olmasıdır. Buna görə fol turşusu embrional mərhələdə (yəni hamiləliyin ilk üç ayında) xüsusilə vacibdir.